Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás, mint vállalkozói tevékenység megkezdéséhez nincsen szükség ügyvédi részvételre, ugyanis bárki, saját maga nagyon egyszerűen elindíthatja az egyéni vállalkozását, illetőleg bejelentheti az illetékes hatóságnak. Ettől függetlenül természetesen ügyfeleink részére tudunk az eljárásról és a teendőkről pontos felvilágosítást adni.

Ügyfélkapu

Az egyéni vállalkozás a legegyszerűbb vállalkozási forma, és Magyarországon nagyon kedvelt. Ahhoz, hogy valaki egyéni vállalkozást tudjon indítani, mindenképpen szükséges Ügyfélkaput igényelnie. Az Ügyfélkapus regisztrációhoz személyesen meg kell jelenni bármelyik Kormányablakban. Az Ügyfélkapu regisztrációjának során be kell mutatni az illető személyazonosításra alkalmas okmányát. Az Ügyfélkapu nyitása ingyenes. A nyitással kapcsolatos kérdésekben az ügyintéző segítséget, valamint felvilágosítást tud adni.

Webes ügysegéd

Amennyiben az Ügyfélkapus hozzáféréssel már rendelkezünk, úgy fel kell keresni az úgynevezett Ügyintézés Szabadon honlapot. Itt az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése opciót kell választani, majd a megjelenő oldalon az ügyintézést el kell kezdeni. Az ügyintézési folyamat egyértelmű, az oldal által kért adatokat kell megadni, úgy mint székhely, tevékenységi körök, valamint az adózási formát.

Ennek az oldalnak a tartalmát érdemes egyébként áttekinteni, ugyanis számos olyan ügy található meg, amelyet elektronikusan is el lehet intézni. Ilyen például a gépkocsi nyilvántartás lekérdezése (Jármű Szolgáltatási Platform), amellyel egy rendszám megadásával megtudhatjuk, hogy a kérdéses gépkocsi milyen futásteljesítménnyel rendelkezik a nyilvántartást szerint, vagy a biztosítási eseményekre vonatkozó adatokat is.

Adószám

Az adószámot nem szabad összekeverni az egyén adóazonosító jelével. Az adószámot az egyéni vállalkozási kérelem jóváhagyását követően egy tájékoztató levélben fogjuk megkapni.

Vállalkozói igazolvány

Az egyéni vállalkozás tevékenységes 10.000,- Forintért igényelhető vállalkozói igazolvány. Korábban ez az igazolvány kötelező volt, azonban a hatályos szabályos jogszabályok szerint nem kötelező.